Tytölle munaa, eli liike-elämän setämiehet

”Sano vaan jos haluat munaa”, tuumasi esisetämies parikymppiselle nuorelle naiselle työpaikalla. Esimerkki on elävästä elämästä ja on vain yksi kymmenistä idioottimaisuuksista, joista kuulin kun pyysin LinkedIn-profiilissani kokemuksia ahdistelusta. Ennen kuin jatkan paahtoa, pyydänkin anteeksi miessukupuolen puolesta kaikilta naisilta, jotka ovat joutuneet jonkun limaisen kyrpäjyrän henkisen tai fyysisen kourinnan uhriksi.

Nämä usein stereotyyppiset, hieman keskivartalolihavat ja pienimunaiset miehet, jotka pienestä vallasta humaltuneena kuvittelevat olevansa koviakin panokoneita, kompensoiden epäonnistuneita ihmissuhteitaan ja tunne-elämän tyhjiötään naisia halveksuen ja epäkunnioittavasti kohdellen, ovat syy siihen miksi metoo-kampanja on ollut ja tulee edelleen olemaan tarpeellinen.

Vaikka jostain syystä liike-elämässä tapahtuu tätä ahdistelua yllättävän paljon, niin ei tarvitse itse asiassa mennä edes iltapäivälehtien kommenttiosiota pidemmälle, jotta pääsee näkemään itsestään epävarmojen miesten metoo-ulinaa siitä, miten nykyään ei enää uskalla edes naisille puhua ilman, että ollaan haastamassa oikeuteen.

No [lisää tähän vulva-tyyppinen kirosana] ei kai, kun ette osaa keskustella asiallisesti. Se on jännä juttu, että minä olen viime vuosien aikana tavannut työni puolesta kymmeniä, ellen satoja naiseksi olettamiani ihmisiä, eikä yhtään ahdistelusyytöstä ole tullut perään – ja kyllä, flirttailen jos sopiva tilanne tulee kohdalle. Flirttihän ei tarkoita sitä, että rääkäistään korvaan anna pillua!, vaan se on osa normaalia keskustelua, joka etenee omalla painollaan joskus aavistuksen vapaamielisemmälle puolelle.

Seeeekkkssihhhh.

Seksistä keskustelu vastakkaisen sukupuolen kanssa 101

Koska tämä tuntuu olevan monelle niin vaikeaa, niin annetaan nyt sitten ohjeet miten seksistä keskustellaan vastakkaisen sukupuolen kanssa. Ihan ensin todettakoon, että seksistä keskustelu ei ole kiellettyä. Myöskään seksin ehdottaminen ei ole automaattisesti kiellettyä, koska vaikka tätä asiaa miten yritettäisiin kieltää, niin ihminen on aina ollut sellainen, joka päätyy toisen ihmisen kanssa suurella todennäköisyydellä jossain vaiheessa sänkyyn.

Ihminen haluaa harrastaa seksiä, eikä siinä ole mitään väärää. Kyse onkin siitä missä ja miten asia ilmaistaan. Oleellisinta on tilannetaju ja kohtelias käytös. Jos kysyt toiselta ihmiseltä, että koet hänet viehättävänä ja haluaisit ehkä tutusta lähemmin intiimimmässä ilmapiirissä, niin tässä ei pitäisi olla kahden aikuisen välillä mitään väärää – kunhan teet sen oikeassa paikassa, oikeaan aikaan ja oikealla tavalla. Tällainen toiminta ei ole automaattisesti häirintää, mutta se muuttuu sillä sekunnilla sellaiseksi, kun jatkat aiheesta toisen ilmoitettua ettei häntä kiinnosta.

Jokaisella meistä on useita rooleja. Kaveripiirissä dialogi on omanlaistaan, kuten on myös parisuhteessa ja työpaikan kahvipöydässä. Varsinkin viimeisessä muilla keskustelijoilla on oikeus loukkaantua, jos jonkun puhe rikkoo oman henkilökohtaisen seksuaalisuuden ja yksityisyyden rajoja. Avoimuus ei ole automaattisesti hyvä asia – tätäkään blogia ei ole kenenkään pakko lukea – ja seksistä puhuminen kaikissa mahdollisissa tilanteissa ei tee sinusta rohkeaa, vaan lähinnä idiootin, joka ei osaa ottaa muita huomioon.

Kyselin siis muutama päivä sitten kokemuksia ahdistelusta. Sain paljon viestejä ja osan perusteella sanon suoraan, että ainakin muutama selvä raiskaussyyte on jäänyt jakamatta. Lähes 100% palautteesta tuli naisilta. Otsikosta huolimatta tämä ei tarkoita missään nimessä sitä, etteikö myös muiden sukupuolen edustajia ahdisteltaisi, mutta liekö syynä sitten historian painolastina ideologisesti luotu heteronormatiivinen valtarakenne, naiset kokevat oman kokemukseni mukaan selvästi enemmän ahdistelua kuin muut.

Tästä saadaankin hyvä aasinsilta joidenkin miesten oletukseen, että heillä olisi valta päättää kuka milloinkin ”isketään” vaikkapa baarista. Olen aina vierastanut tällaista kilpailevaa kukkoilua, jossa miehet nokittelevat keskenään oikeudesta ottaa joku nainen mukaansa. ”Mä aion viedä ton mun hyttiini”. Se nainen ei ole mikään bostonkakku, joka vain poimitaan ohikulkumatkalla jostain leipomosta ja jolle tehdään kotona mitä halutaan.

Ei, vaikka pukeutuminen olisi kuinka provosoivaa ja naisella olisi koko illan mielessä itselläänkin vain fyysinen rakkauden akti. Jokaisella on täydellinen itsemääräämisoikeus kropastaan, tulemisistaan ja menemisistään, joten se on ainoastaan mukaan lähtijän henkilökohtainen valinta, ei ainoa vaihtoehto, hypätä matkalle tutustumaan toiseen ilman vaatteita.

Ja kyllä, vaikka antaisi ymmärtää koko illan, niin missä vaiheessa tahansa on oikeus ymmärtää olla antamatta. Vaikka siinä kävisi jo tero huulilla, on kummalla tahansa oikeus ottaa tilanteessa aikalisä. Jos tämä käy egon päälle, niin ehkä kannattaa mennä terapiaan käsittelemään henkilökohtaisia itsetunnon ongelmia.

Kyllä. Se on ilmaisesta kuvapankista haettu kuva perseestä. Varmasti kiva, mutta jos todellisuudessa tällaista ei ehdoin tahdoin tungeta kohti nenääsi, älä kommentoi sellaisen olemassa oloa.

Mikä on seksuaalista ahdistelua?

Eroottinen ja ronski viestittely tai keskustelut eivät ole automaattisesti seksuaalista ahdistelua, jos molemmat ovat asioiden suhteen samalla tasolla mukana. On kuitenkin vain ja ainoastaan inhimillistä, että joskus jokin asia viestitään huonosti ja ymmärretään väärin. Varsinkin sosiaalisessa mediassa kirjoitettu, puhtaasti sanallinen ja usein vielä emoji-tyyppinen viestintä on helppo tulkita haluamallaan tavalla. Kannattaa siis pitää maltti myös viestin tulkinnassa ja vähintään antaa toiselle mahdollisuus selittää, että mistä aukosta nyt tuulee.

Tiedän kyllä muutaman ihmisen, jotka kykenevät vastaanottamaan sen kummemmin ahdistumatta vaikka minkälaisia viestejä – itsekin olen tällainen – ja jatkamaan keskustelua kenen tahansa kanssa minkälaisella tasolla hyvänsä. Väitän kuitenkin, että suurin osa ihmisistä eivät ole sellaisia, jotka ovat tottuneet, tai edes haluavat saada pyytämättä seksiviestejä. Osa saattaa perinteiseen parisuhdemalliin kasvettuaan järkyttyä jopa neutraaleista treffikutsuista, ja se on heidän kohdallaan täysin hyväksyttävää.

Mitä tulee varsinaiseen seksuaaliseen ahdisteluun, alla muutamia esimerkkejä ihan elävästä elämästä. Kokemukset eivät ole siis omiani, enkä erittele sen tarkemmin mistä ne ovat peräisin. Jos haluat, niin voit jättää oman kokemuksesi tämän blogin kommenttikenttään.

 • ”Mä voin kyllä hoidella sut, että nukkusit paremmin.” sanottuna väsyneelle ihmisille työpaikalla muiden työntekijöiden kuullen.
 • ”Ketä panisit näistä meidän myyjistä?” sanottuna illanvietossa.
 • ”Sano vaan, jos haluut munaa.” eronneelle nuorelle naistyöntekijälle.
 • ”Eihän sillä ole mitään väliä mitä sä saat palkaksi. Naisen tarkotushan on löytää vaan itselleen rikas mies.” esimiehen sanomana.
 • ”Kyllä joku sutkin vielä haluaa” sanottuna julkisessa virassa olevalle naiselle asiakkaiden kuullen ja perseelle läimäyttäen.
 • ”Mitä maksaa yö kanssasi” sanottuna kollegan suusta työpaikalla.

Lisäksi paljon tilannekuvauksia erilaisista business networking -tapaamisista, joissa halataan vähän liian pitkään, hipaistaan vahingossa rintaan, asetellaan kättä pyllylle tai lähennellään ihan suoraan. Tapaamisten jälkeen on saatu viestejä, joissa on jopa viikonloppuina pohdittu toisen seksuaalisia mieltymyksiä.

Kaikki yllä olevat ovat seksuaalista ahdistelua. Jätin törkeimmät tapaukset pois, mutta jos yhtään laista mitään ymmärrän, niistä olisi voinut olla seurauksena ainakin rikosnimikkeet lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, raiskaus ja seksuaalinen ahdistelu. Vaikka joskus tuleekin vastaan tilanteita, joissa seksuaalinen vihjailu voi olla paikallaan, niin seuraavissa tilanteissa se on aina väärin, ahdistavaa ja joskus jopa lain mukaan tuomittavaa.

 • Olet auktoriteettiasemassa (esimies-alainen, opettaja-oppilas) toiseen nähden.
 • Jompikumpi on alaikäinen.
 • Jompikumpi ilmaisee ettei ole kiinnostunut.
 • Tilanteeseen liittyy jokin elementti joka vaikuttaa jomman kumman tulevaisuuteen (pääsykoe, työpaikkahaastattelu) ja ehdotus voidaan kokea ehtona.
 • Toinen joutuu asemaan, jossa kieltäytyminen asettaa kieltäytyjän huonoon valoon.
 • Ahdistelua käytetään huumorin keinona.
 • Joudut miettimään ennen suusi avaamista, että onkohan mahdollisesti pian tuottamasi lause seksuaalista ahdistelua.

Toki kotona voit yksit nuolla vaikka seiniä. Toiset meistä ovat vapaamielisempiä kuin toiset, ja se mikä toiselle on vitsi, voi olla toiselle syvästi järkyttävää seksuaalista ahdistelua. Ahdistelu ei ole koskaan ”vain läppää”, joten sellaisella argumentilla ääliömäisiä puheita on turha yrittää kuitata. Puhe on toki aina puhetta, mutta toisen kuvaaminen, koskeminen, taputtelu, sormettaminen ja varsinkin paneminen ilman lupaa on poikkeuksetta kiellettyä.


P.S. Mielensä pahoittamisesta ujeltaminen on niin väsynyt argumentti, että siitä jankkaava osoittaa vain sen, ettei hänellä ole tilannetajua, eikä hän ymmärrä miten asioita käsitellään laajemmassa kontekstissa.

One comment

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s